PCL-TUINONTWERPER & HOVENIERS
-
Vang regenwater op in een regenton en gebruik het water, dat sowieso veel voedzamer is voor je tuin dan leidingwater.
-
Vul de ton aan met een eenvoudige pomp zodat je overal waar je moet sproeien voldoende druk hebt.
-
Ontkoppel de HWA zodat regenwater direct de tuin in kan lopen: vaak is een haakse hoek en een stukje verlenging al voldoende.
-
Bedenk dat veel gemeentes subsidies beschikbaar hebben voor de verduurzaming van particuliere tuinen.
-
Laat snoeiafval achter in de tuin, het fungeert als mulch en mest. Gaat dat niet, snoei het dan klein en schep het door tuinaarde of potgrond om daarna een voedzame bodem-mix te hebben.
-
Graaf zelf een kleine wadi. Dit van origine Arabische concept zorgt voor opvang van hemelwater en langzame afvoer. Eventueel kan een professionele uitwerking voor bijvoorbeeld grotere tuinen, overvloedig water onder de wadi opvangen in bv grindbakken, opslag-koffers, waarna het langzaam wegloopt, of zelfs weer opgepompt kan worden voor irrigatie.
-
Zorg voor meer grind, gravel, of bv boomschors zones in je tuin, voor betere drainage.
-
Vermijd veeleisende grasmatten, denk aan duurzamere bodembedekkers die goed tegen droogte kunnen.
-
Als je toch een groene oase wil, overweeg dan een sedumdak; de wateropname is optimaal en het isoleert. Oh’ en het ziet er te gek uit.
-
Vervang houten schuttingen als ze teveel onderhoud eisen en windgevoelig zijn. Denk dan aan een bamboe haag die uiterst flexibel is en groen blijft in de winter.
-
Alles kan een tuin worden, overal kan 'groen' gevoel gerealiseerd worden. Denk aan hangende planten op je dak of balkon of verticaal groen op buitenmuren.
-
De vraag naar ontwerpen en beplantingsvoorstellen, waarbij klanten zelf de aanleg willen uitvoeren, groeit. De binding met de tuin en wat erin leeft en bloeit realiseert meer bewustzijn over deze prachtige ecosystemen. We bieden dan ook zonder probleem enkel de ontwerpdiensten aan en kunnen adviseren over aanleg en onderhoud.